۱۰ درصد معتادان کشور زن هستند فاصله زمانی اولین مصرف تا اطلاع

ایسنا/کرمانشاه معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور، تعداد معتادان کشور را حدود چهار میلیون نفر برآورد کرد که نزدیک به ۱۰ درصد آنان زن هستند.


به گزارش خبرنگار ایسنا، دکتر فرهاد اقطار، عصر امروز(۳۰ دی) در نشست با اصحاب رسانه کرمانشاه با موضوع نقش رسانه در پیشگیری از اعتیاد، با اشاره‌ به وضعیت اعتیاد در کشور گفت: بر اساس آخرین شیوع‌شناسی که سال ۱۳۹۴ در کشور صورت گرفت و نتایج آن یکسال بعد منتشر شد، در کشور حدود دو میلیون و ۴۰۰ هزار معتاد داریم که اگر بخواهیم افرادی که تفننی استفاده می‌کنند و یا سوءمصرف دارند را نیز به این تعداد اضافه کنیم، جمعیت افراد درگیر اعتیاد در کشور نزدیک به چهار میلیون نفر است.


وی ادامه داد: البته لازم است این شیوع‌شناسی هر سه تا چهار سال یکبار تکرار و داده‌ها به روز شود که این کار صورت نگرفته است.


وی تعداد معتادان متجاهر کشور را نیز ۷۰ تا ۹۰ هزار نفر برآورد کرد و گفت: افرادی را داریم که تاکنون ۳۷ بار جمع‌آوری شده‌اند.


وی از کاهش سن اعتیاد نیز یاد کرد و گفت: بهزیستی تنها معتادین محدوده سنی ۱۸ تا ۶۵ سال را پذیرش می‌کند که عمده آنها بین سن ۳۵ تا ۴۵ سال هستند.


 وی مهمتر از قشر چهار میلیون نفری درگیر اعتیاد را جمعیت ۸۰ میلیون نفری کشور دانست که درگیر اعتیاد نیستند و افزود: در حال حاضر عمده تمرکز و هزینه‌های سنگین برای گروه اول(معتادین) است، اما کمتر به جمعیت ۸۰ میلیون نفری که آلوده نشده‌اند، اما در معرض آلودگی قرار دارند، توجه می‌کنیم.


اقطار با بیان اینکه بخش عمده این جمعیت ۸۰ میلیون نفری کودک، نوجوان و جوان هستند و پیشگیری از بروز اعتیاد در آنها حائز اهمیت است، تاکید کرد: برای مقابله با اعتیاد مسیر کار پلیسی و درمان را تجربه کردیم که نتیجه نداد و زمانی نتیجه گرفتیم که این اقدامات در کنار توجه به پیشگیری به عنوان سه ضلع یک مثلث در نظر گرفته شدند.


اقطار خاطرنشان کرد: از سوی دیگر باید جایگزینی برای دخانیات و مواد مخدر نیز برای افراد جامعه در نظر گرفته شود، مثلا فعالیت‌های ورزشی و فرهنگی در سبد هزینه خانوار گنجانده شود.


وی زمان گذاشتن والدین برای فرزندان و شنیدن حرف‌های آنان را نیز برای پیشگیری از اعتیاد ضروری برشمرد و افزود: اینکه مدام بر فرزندآوری تاکید شود کافی نیست، بلکه لازم است والدین مهارت کافی برای تعامل با فرزندان خود و گوش دادن به آنها را نیز بیاموزند.


به گفته معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور، امروز بسیاری از والدین شاغل هستند و نمی‌توانند زمان کافی برای فرزند خود اختصاص دهند، اما تحقیقات نشان داده تنها ۱۰ وعده در ماه غذا خوردن با فرزندان و صحبت کردن با آنها هنگام غذا می‌تواند ۲۰ تا ۲۵ درصد خطر درگیری اعتیاد را کاهش دهد.


اقطار معتقد است، محبت کلامی و عشق ورزیدن به فرزندان اهمیت بسزایی در پیشگیری از اعتیاد دارد، زیرا نسل جوان اگر این محبت را در خانواده دریافت نکند، خارج از خانواده دنبال آن رفته و درگیر آسیب‌هایی مانند اعتیاد می‌شود.


وی افزود: در بسیاری از موارد والدین دیر متوجه اعتیاد فرزندان خود می‌شوند و میانگین زمان اولین مصرف تا اطلاع خانواده‌ها، حدود پنج سال است.


این مسئول به تنوع مواد مخدر اشاره کرد و گفت: تولید مواد مخدر صنعتی بسیار ساده‌تر از مواد سنتی است و از همین رو به راحتی در دسترس قرار می‌گیرد.


اقطار معتقد است، گاهی برخی سیاست‌های نادرست مانند تجویز دارو از جمله متادون در مراکز ترک نیز به اعتیاد دامن می‌زند.


بازدهی کمتر از چهار درصدی مراکز ماده ۱۶


معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور  از وجود ۹۸۵ مرکز اقامتی میان مدت ( ماده ۱۵ یا کمپ) در کشور خبر داد  که ۵۹ مورد آن متعلق به زنان است و گفت: این مراکز درجه یک، دو و سه هستند که مراکز درجه یک استاندارد محسوب می‌شوند، اما مراکز درجه سه پروتکل‌ها را رعایت نمی‌کنند و عمدتا باید تعطیل شوند.


اقطار با اشاره به پذیرش بیش از ۱۶۰ هزار نفر در این مراکز در نیمه اول امسال، افزود: حدود هشت هزار نفر از این تعداد خانم بودند.


وی از مراکز ماده ۱۶ نیز به عنوان دیگر مراکز درمانی حوزه اعتیاد یاد کرد و ادامه داد: ۹۰ مرکز در این بخش داریم که ۵۷ مورد آن مربوط به بهزیستی است و در نیمه اول امسال ۵۱ هزار نفر در این مراکز پذیرش شدند.


معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه ۴۷ هزار تخت ماده ۱۶ در کشور داریم که ۳۱ هزار مورد آن در تهران بوده و یازده هزار تخت آن در تهران خالی است، گفت: تعداد تخت‌های ماده ۱۶ کشور بیش از نیاز است.


اقطار با بیان اینکه معتادین برای مدت نیم سال در این مراکز نگهداری می‌شوند اما به دلیل سیکل معیوب درمان دوباره درگیر اعتیاد می‌شوند، عنوان کرد: در گذشته فکری به حال این افراد نمی‌شد و هنگام خروج از مراکز ماده ۱۶ در حالیکه برخی از آنها حتی کارت ملی و خانواده نداشتند، به حال خود رها می‌شدند.


وی از راه‌اندازی مراکز TC ( مراکز بعد از درمان) و همچنین مراکز توانمندسازی یاد کرد و ادامه داد: در این مراکز بهبود یافتگان خدمات دیگری را دریافت می‌کنند و مهارت می‌آموزند..


معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور  با بیان اینکه تلاش کردیم بعد از خروج بهبودیافتگان از کمپ ماده ۱۶ مددکار آنها را همراهی کند، یادآور شد: ۴۰ مرکز Tc داریم که دو مرکز آن متعلق به زنان است و در نیمه اول امسال ۳۴۴۶ نفر در این مراکز پذیرش و درمان شدند.


اقطار اظهار کرد: در مراکز توانمندسازی خدمات حمایتی گسترده‌تری خصوصا به افراد فاقد خانواده داده می‌شود.


وی از پوشش ۱۹ هزار در این مراکز خبر داد و عنوان کرد: تعداد مراکز توانمندسازی کشور ۵۲ مرکز است و ۱۰ مرکز دیگر تا پایان سال راه‌اندازی می‌شود اما حداقل به ۲۰۰ مرکز  خصوصا برای خانم‌ها که تَردشدگی آنها بیشتر است، نیاز داریم تا بتوانیم خروجی مراکز ماده ۱۵ و ۱۶ را پوشش دهیم.


معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور به بازدهی مراکز نیز اشاره کرد و گفت: بازدهی( پاکی یکساله)  مراکز ماده ۱۶ زیر چهار درصد است، در مراکز ماده ۱۵ حدود ۲۰ درصدی پاکی یکساله داریم، پاکی یکساله مراکز TC حدود ۳۵ درصد و پاکی یکساله مراکز توانمندسازی ۴۰ درصد است.


بهزیستی جزو ستاد مبارزه با مواد مخدر نیست


وی در ادامه از نقش پررنگ سازمان بهزیستی در زمینه پیشگیری و درمان اعتیاد در کنار سایر دستگاه‌ها یاد کرد و گفت: این در حالی است که بهزیستی جزو دستگاه‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر نیست.


اقطار از راه‌اندازی کارزارهای پیشگیرانه بهزیستی در حوزه اعتیاد نیز یاد کرد و گفت: پیش از این دو کارزار با شعارهای «آیا دوست فرزندت را می‌شناسی؟» و «آیا میدانی فرزندت الان کجاست» را راه‌اندازی کردیم و اکنون نیز کارزاری با شعار «آیا محبت کلامی به فرزندت ابراز می‌کنی» راه‌اندازی شده است.

منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *